Project:

Greenhouse, ETH Hönggerberg

Year:

2019

Client:

ETH Hönggerberg Zürich, Real Estate Management department

Location:

Zürich, Switzerland

Program:

Greenhouse facility

Area:

700 sqm

Commission:

Selected competition

project team:

Hiromi Hosoya, Markus Schaefer, Valentin Ott, Juris Strangots, Martin Achermann

collaborators:

Westpol Landschaftsarchitektur GmbH
Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG
HSSP AG
Basler & Hofmann AG

Development of Greenhouse Facility for University Research Purposes

The Albert-Steiner-Garten, located in the oldest part of the Hönggerberg campus, is a protected historical landmark which includes buildings for physics, biology and infrastructure from the 1960s and 1970s. Here, one can still experience and comprehend the original concept of Steiner’s campus, especially the weaving and blending of landscape and architecture as its central theme. Therefore, the intertwining of the garden with the neighbouring forest is to be preserved.

The design for the new HPY greenhouse complex is embedded within the terrain in order to preserve the connective green corridor to the Käferberg forest. The landscape flows above the buildings and only the roof of the greenhouse protrudes out of the meadow in a pavilion like configuration. The inner courtyard, which appears to be carved out of the landscape, is located between the existing greenhouse and the new structure. The filigreed façade-band forms a closure to the courtyard and generates a vis-à-vis situation to the existing building. The corridor behind it, which connects the laboratories and the greenhouses, creates a link to the surrounding exterior and functions as a meeting area. Interdisciplinary exchange is encouraged, especially through the roofed walkways in the garden that link the different neighboring department buildings.

By lowering the courtyard, the entrance and delivery of the building can be accessed through the ground level using the Hönggerbergring. A sliding door controls access from the Hönggerbergring to the HPY building. The entrance to the building is at the front of the laboratory area and is accessed through a spacious foyer with a cloakroom. Delivery and storage are located in the adjacent area.

The corridor is the central spatial feature of the building. All rooms of the laboratory area and the greenhouses are connected, barrier-free, through the corridor. The north façade allows natural daylight to enter all year round. The façade can be easily replaced in case of expansion since it is non-loadbearing, curtain-type.

Projects

Architecture

Station square and station roof in Herisau, Switzerland
Current phase: construction documents

Benninger Areal, housing and retail development
Current phase: preliminary design

Interior design for an apartment in Park Tower, Zug
Recently completed

Mobility Hub / parking facility with retail component, Zug
Current phase: preliminary design

Parking garage with shop in Zug, Switzerland
Current phase: preliminary design

Riedmatt Ebikon / housing, retail, ateliers
Current phase: framework plan

Qube Ebikon / housing, retail, offices
Current phase: framework plan

House Chile, innovative single family home in forrest setting
Current phase: building permit documents

Buchs Areal Fegeren, building for precision-industry
Current phase: study

House Kyoto, community living, Japan
Current phase: study

Lachen SZ Alpenblickstrasse / high-rise housing
Current phase: study

Urban Design

Bahnstadt Nürtingen, Nürtingen
Current state: masterplan and function plan

Neugasse Zürich, urban design concept with public participation
Current state: presentation of urban design concept

Dessauer Strasse, Wolfsburg
Current state: competition waiting for further commission

Herisau site development, Herisau
Current state: process support and test planning

Technologiecluster Zug Masterplan, Zug
Current state: urban framework plan and design concept

Masterplan Dierikon, Switzerland
Current state: masterplan waiting for further commission

HafenCity Elbbrückenquartier, Hamburg
Current state: masterplan and framework plan

Wilhelmsburg Elbinselquartier, Hamburg
Current state: masterplan, function plan and typology studies

National Innovation Park Switzerland, Hub Zurich
Current state: Study on mobility-infrastructure

Leica Areal
Current state: study completed, next phase in planning

Innovation- and production park Patton Barracks, Heidelberg
Current state: urban framework plan

Wil West, Kanton Thurgau
Current state: urban framework plan

Visp Sägematte, Valais
Current state: study

Urban framework plan for the city of Zug
Current state: recently completed

Urban System Research

SmartUse / Space, Growth and BigData
Current state: ongoing

Winterthur 2040
Current state: ongoing

Harvard University Graduate School of Design / The Industrious City
Current state: in preparation

Development strategy for 3 communities in the Kanton St. Gallen, Switzerland

Contact

Zürich office

Flüelastrasse 10 8048 Zürich Switzerland (Google Maps)
T. +41 (0)43 243 6313 F. +41 (0)43 243 6315
office@hosoyaschaefer.com

Kyoto office

Jimukinoueda bldg. 602 21 Sakaimachi Gojo-Takakurakado Shimogyoku Kyoto Japan
T. +81 (0)75 744 1503
office@hosoyaschaefer.com